[wpseo_breadcrumb]

فلوئورزیس دندان از علت تا علائم

آنچه می خوانید...

مقدار مناسب فلوراید به پیشگیری و کنترل پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان کمک می کند. وجود بیش از حد فلوراید سبب ایجاد تغییرات قابل مشاهده در سطح مینای دندان شود. این تغییرات به طور کلی فلوئوروزیس دندانی نامیده می شود.

در بیشتر موارد فلوئوروزیس یک بیماری نیست و بر سلامت دندان های شما تأثیری نمی گذارد. اغلب موارد، اثر این عارضه  آنقدر ضعیف است که فقط دندانپزشک در طول معاینه متوجه آن می شود. نوعی از  فلوئوروزیس تأثیری بر عملکرد دندان ندارد و ممکن است دندان ها را در برابر پوسیدگی مقاوم تر کند.

منظور از فلوئوروزیس دندانی چیست؟

فلوئوروزیس دندانی عارضه ای است که باعث تغییر در ظاهر مینای دندان می شود. و عموما زمانی ایجاد می شود که کودکان به طور منظم فلوراید را در طول سال‌های رویش دندان، یعنی سن 8 سالگی و کمتر مصرف می کنند.

منظور از فلوئوروزیس دندانی

فلوئوروزیس دندانی در ظاهر، خطوط یا رگه های سفید کم رنگ روی دندان ها هستند که تنها زمانی رخ می دهد که کودکان کوچکتر فلوراید بیش از حد در دوره های طولانی مدت مصرف کنند. شدت این عارضه به مقدار، مدت زمان و زمان مصرف فلوراید بستگی دارد.

برای جلوگیری از ابتلای فرزندم به فلوئورزیس چه کنم؟

احتمال ابتلا به فلوئوروزیس تا حدود هشت سالگی وجود دارد زیرا دندان‌ها هنوز در زیر لثه در حال تشکیل هستند. به همین دلیل توصیه می شود با مصرف میزان مناسبی از فلوراید می توان از ابتلا فرزند به این عارضه جلوگیری نمود. که دراین راستا دندانپزشک، متخصص اطفال یا پزشک خانواده می تواند به شما در تعیین مقدار مناسب فلوراید برای فرزندتان کمک کند.

همچنین توصیه می شود برای پیشگیری از ابتلا کودکتان به این عارضه موارد زیر را رعایت نمایید:

تا 3 سالگی کودکان:

تا سن 6 ماهگی به استثنای تعداد معدودی که تغذیه با شیر مادر برای آنها مضر است، می بایست به کودک خود شیر بدهیدو بعد از اتمام این دوران در کنار شیر دهی غذاهای جامد را به خوراک کودک اضافه کنید (شیر دهی حدقل تا 12 ماهگی باید ادامه پیدا کند).

اگر کودک شما با شیر خشک تغذیه می شود، با پزشک خود در مورد بهترین نوع شیر خشک برای کودک خود مشورت کنید.

هنگامی که دندان های کودک شما شروع به در آمدن کرد، طبق دستور دندانپزشک آنها را دو بار در روز (صبح و شب) به طور کامل مسواک بزنید. میزان استفاده از خمیر دندان از عواملی است که بر ایجاد فلوئوروزیس دندانی تاثیر گذار است بنابراین بر مسواک زدن کودکان نظارت کنید.

مسواک زدن دندان نوزاد

3 تا 8 سالگی کودکان:

در این بازه سنی می بایست نکات زیر را رعایت نمود:

  • برای کودکان 3 تا 6 ساله، از خمیر دندان حاوی فلوراید بیشتر از یک نخود استفاده نکنید.
  • بلعیدن خمیر دندان می تواند از عوامل ایجاد این عارضه باشد بنابراین مراقب مسواک زدن کودک خود باشید تا میزان بلعیده شدن خمیر دندان توسط کودک را به حداقل برسانید.
  • از دهان شویه های حاوی فلوراید برای کودکان زیر شش سال استفاده نکنید، مگر اینکه توسط دندانپزشک یا سایر متخصصان بهداشت توصیه شودزیرا بسیاری از کودکان زیر شش سال رفلکس بلع خود را به طور کامل توسعه نداده اند و ممکن است دهان شویه را ببلعند.

علت ایجاد فلوئورزیس دندانی

بروز فلوئوروزیس خفیف دندانی با قرار گیری در معرض بیش از حد فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان شناسایی شد. منابعی که حاوی فلوراید هستند، شامل آب آشامیدنی با فلوراید، خمیر دندان فلوراید (به خصوص اگر توسط کودکان خردسال بلعیده شود) و مکمل های رژیمی تجویز شده در قرص ها یا قطره ها است.

مکمل های غذایی فلوراید:

از مکمل های رژیمی فلوراید فقط طبق تجویز پزشک یا دندانپزشک استفاده کنید. مکمل های فلوراید عموما برای کودکان بین 6 ماه تا 16 سال که فاقد میزان مناسب فلوراید و در معرض خطر بالای پوسیدگی دندان هستند، توصیه می شود.

مکمل های غذایی فلوراید

فلوراید در آب آشامیدنی:

فلوراید در آب آشامیدنی

بر اساس قانون آب آشامیدنی ایمن، میزان مناسب فلوراید در آب آشامیدنی 2 میلی گرم در لیتر است . افرادی که در مناطقی زندگی می کنند که سطوح فلوراید طبیعی در آب آشامیدنی از 2 میلی گرم در لیتر بیشتر است، باید یک منبع آب جایگزین یا درمان های آب خانگی را برای کاهش خطر فلوئوروزیس برای کودکان خردسال در نظر بگیرند.

اگر غلظت فلوراید توصیه شده در آب آشامیدنی شما2 میلی گرم در لیتر یا بالاتر باشد، به هیچ وجه نباید از قرص ها یا قطره های فلوراید استفاده کنید.

!…درباره انواع بیماری های لثه نیز بدانید…!

عوارض و نشانه های فلوئورزیس دندانی

فلوئوروزیس دندانی خفیف باعث می شود که  بر روی دندان‌ها لکه‌های سفید پراکنده، لبه‌های یخ زده یا خطوط ریز و توری، مانند گچ ایجاد شود. این تغییرات گاهی به سختی قابل مشاهده هستند وصرفا توسط یک متخصص دندان قابل تشخیص است.

در فلوئورزیس دندانی متوسط یا وخیم، دندان‌ها دارای لکه‌های سفید بزرگ‌تر و در شکل نادر، سطوح خشن و حفره‌دار هستند.

به طور کلی نشانه های فلوئورزیس دندانی شامل موارد زیر می شود:

  1. وجود لکه های روشن تر از رنگ دندان
  2. ایجاد لکه های زرد رنگ روی دندان
  3. لکه های زرد و قهوه ای روی مینای دندان
  4. کدر شدن کلی مینای دندان
نشانه های فلوئورزیس دندانی

روش های درمان فلوئوروزیس

فلوئورزیس دندانی را عموما با روش های زیبایی دندان می توان درمان کرد اما در مواقعی برخی از روش های خانگی نیز می توان کار ساز باشد. این روش ها شامل موارد زیر می شود:

روش های زیبایی درمان فلوئورزیس:

سفید کردن یا بلیچینگ دندان

باندینگ کامپوزیت

روکش چینی

روش های خانگی درمان فلوئورزیس:

  • پرهیز از مصرف بیش از اندازه غذا های اسیدی
  • استفاده از چای سبز به عنوان دهان شویه
  • افزایش مصرف مایعات و جلوگیری از خشکی دهان

بیشتر بخوانید=> بهترین دندانپزشک در تهران

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر محمد نجفی

جراح ومتخصص بیماری های لثه و ایمپلنت های دندانی د‌ارای بورد تخصصی، استادیار دانشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *