[wpseo_breadcrumb]

حساسیت دندان

حساسیت-دندان
آنچه می خوانید...

حساسیت و گزگز دندان به صورت درد یا ناراحتی دندان در واکنش به برخی محرک ها مانند دمای سرد و گرم، ترشی و اسید تجربه می شود. حساسیت دندان گاهی موقتی و گذرا بوده و گاهی یک مشکل مزمن می باشد. همچنین ممکنن است برای یک دندان یا همه ی دندان ها این مشکل وجود داشته باشد.

علائم حساسیت دندان

کسانی که حساسیت دندان دارند در مقابل بسیاری از محرک ها دچار درد یا ناراحتی در دندان می شوند. این درد گاهی ممکن است تا ریشه های دندان احساس شود. برخی از شایع ترین محرک های این عارضه عبارتند از:

غذاها و نوشیدنی های گرم

غذاها و نوشیدنی های سرد

هوای خیلی سرد

شیرینی جات

غذاها و یا نوشیدنی های ترش و اسیدی

آب سرد

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن

دهان شویه های الکل دار

علائم-حساسیت-دندان

علائم این عارضه همیشه با درد همراه نیست و گاهی بدون علامت است. شدت این حساسیت می تواند خفیف تا شدید باشد.

عامل این حساسیت ها چیست؟

دندان های برخی از افراد به دلیل آن که مینای نازک تری دارند نسبت به سایرین حساس تر می باشد. مینای دندان لایه بیرونی آن است که بخش های داخلی و حساس را می پوشاند. در برخی موارد ممکن است فرد به طور ژنتیکی مینای حساس داشته باشد و گاهی ممکن است به دلایلی مینای دندان ساییده و یا فرسوده شده باشد. برخی از این دلایل عبارتند از:

1.سفت مسواک زدن دندان ها

2.دندان قروچه در شب

3.خوردن زیاد غذاها یا نوشیدنی های شیرین و اسیدی

4.بیماری لثه

5. شکستگی دندان

6. استفاده بیش از حد از محصولات سفید کننده ی دندان

علاوه بر موارد گفته شده گاهی مسائلی مانند مشکلات معده و رفلاکس اسید معده می تواند باعث از بین رفتن مینا دندان و درد دندان شود. اسید معده در صورتی که وارد مری و حلق شود ممکن است به دهان برشد و به دلیل بالا بودن میزان اسیدیته باعث شود که مینای دندان حل شده و از بین رود. همچنین بیماری هایی مانند بولیمی یا پرخوری روانی به دلیل استفراغ های مکرر می تواند باعث اسیدیته شدن فضای دهان و پوسیدگی دندان ها شود.

همچنین برخی بیماری های لثه مانند تحلیل لثه باعث می شود تا بخش هایی از پایین دندان و یا ریشه ی آن در معرض هوا و ذرات غذا قرار بگیرد و در نتیجه این عارضه را ایجاد کند.

پیش گیری از آسیب مینای دندان و حساسیت

آسیب رسیدن به مینای دندان، مساله ای جدی است. هنگامی که مینا آسیب ببیند راه های درمانی آن بسیار سخت و در برخی موارد جبران نا پذیر است بنابراین پیش گیری از آسیب مینای دندان یکی از بهترین روش ها می باشد.

بهترین توصیه ها برای جلوگیری از آسیب مینا دندان و حساسیت آن عبارتند از:

استفاده از مسواک با برس های نرم و عدم مسواک زدن به صورت محکم. بهتر است طبق اصول مسواک بزنید.

خوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی مانند لواشک را کاهش دهید و یا در صورت مصرف آن ها دهان خود را با آب بشورید.

حواستان باشد که دندان قروچه نکنید و یا دندان هایتان را بیش از حد فشار ندهید در هنگام خواب می توانید از گارد دهان استفاده کنید.

هر شش ماه یک بار حتما به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید.

اگر به خاطر استفاده بیش از اندازه از دهانشویه دچار حساسیت شدید مصرف آن دهان شویه را متوقف کنید.

گاهی اوقات با تمام مراقبت هایی که می کنیم ولی باز هم یک یا چند دندانمان دچار حساسیت می شوند. در این صورت بهترین کار مراجعه به بهترین دندانپزشک می باشد. در غیر این صورت شما می توانید از خمیر دندان های مخصوصی استفاده کنید که جلوی حساسیت و درد را می گیرند و همچنین ژل فلوراید که باعث استحکام مینای دندان می شود و حساسیت را کاهش می دهد نیز می تواند به شما کمک کند.

درمان این عارضه چگونه است؟

در صورتی که به حساسیت دندان مبتلا باشید و دندانپزشک متخصص این تشخیص را برای شما دهد ممکن است راهکارهای زیر برای درمان حساسیت دندان شما توصیه شود:

1.استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس: پس از چند مرتبه استفاده از این نوع خمیر دندان حساسیت دندان ها فروکش می کند و با توجه به میزان حساسیت می توانید از دندانپزشک بپرسید که از کدام نوع خمیر دندان استفاده کنید.

2.فلوراید: ممکن است دندانپزشک برای تقویت دندان و برطرف کردن حساسیت دندان فلوراید درمانی را توصیه کند. فلوراید باعث استحکام مینای دندان شده و به طرق مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال فلوراید در خمیر دندان ها، ژل و دهانشویه می تواند تجویز شود.

3.باندینگ کامپوزیت: زمانی که علت این حساسیت دندانی پیدا شدن ریشه های دندان و تحلیل لثه باشد می توان با استعمال موضعی کامپوزیت بر روی ریشه های حساس و بیرون زده دندان، حساسیت دندان را برطرف کرد. در باندینگ کامپوزیت بخش های بیرون زده دندان به دلیل تحلیل مینای دندان و لثه با باندینگ پوشانده شده و در نتیجه از تحریک این بخش جلوگیری می شود

4.عصب کشی یا درمان ریشه اگر حساسیت و درد دندان خیلی شدید باشد ممکن است دندانپزشک عصب کشی را توصیه کند.در عصب کشی هسته مرکزی دندان و عصب های دندان که در داخل آن قرار دارند تخلیه و پاکسازی می شود.

5.پیوند لثه:اگر بخش خیلی زیادیاز بافت لثه تخریب شده باشد باعث نمایان شدن ریشه دندان شده و در این روش تکه کوچکی از بافت نرم در جای دیگری از دهان برداشته شده و به محل مورد نظر پیوند می شود.

آیا کمبود ویتامین باعث این عارضه می شود؟

در موارد نادری ممکن است کمبود ویتامین ب باعث دندان درد، پسروی لثه و به طور کلی حساسیت غشایی مخاطی در دهان می شود. مکمل های ب کمیکلس برای جبران کمبود ویتامین های ب مناسب است از طرف دیگر کمبود ویتامین سی می تواند باعث تحلیل لثه شده و احتمال بروز حساسیت های دندانی را افزایش می دهد.

آیا جرم گیری دندان باعث حساسیت دندانی می شود؟

خیر،هر جرم گیری به حساسیت موقتی دندان منجر نمی شود. در جرم گیری های معمولی بخش بیرونی دندان جرمگیری شده و حساسیتی ایجاد نمی کند. اما گاهی اوقات که پلاک و جرم در زیر لثه به دندان چسبیده است و باعث التهاب و عفونت لثه شده است، نیاز به جرم گیری عمیق‌تر وجود دارد. اگر جرمگیری عمیق دندان انجام می دهید ممکن است پس از آن دندانتان موقتا حساسیت پیدا کند. البته باید در نظر داشته باشید که این حالت حساسیت موقتی است

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر محمد نجفی

جراح ومتخصص بیماری های لثه و ایمپلنت های دندانی د‌ارای بورد تخصصی، استادیار دانشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *