[wpseo_breadcrumb]

تحلیل لثه از علل تا درمان

آنچه می خوانید...

یکی از مشکلاتی که در ناحیه دهان و دندان ممکن است برای بعضی  از افراد به وجود آید تحلیل لثه است. اگر به درمان این بیماری توجه نشود ممکن است عواقب خطرناکی را برای بیمار به وجود آورد. این بیماری به معنی عقب رفتن لثه می باشد که سایر اجزای داخل دهان را مانند دندان و ریشه دندان را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در رابطه با تحلیل لثه و روش های درمانی آن در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.

تحلیل لثه چیست؟

در زبان انگلیسی به تحلیل لثه gum recession می گویند. تحلیل لثه شرایطی است که در آن لثه شروع به پسرفت و عقب نشینی می کند. این بیماری می تواند ریشه های دندان را تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات جدی برای فرد به وجود آورد. تحلیل لثه جزو بیماری های پریودنتال قرار دارد که علت اصلی بروز آن عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان است. اگر به درمان این بیماری توجه نشود ممکن است فرد دندان های خود را از دست بدهد. اما لازم به ذکر است که روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که در ادامه بیشتر به آن پرداخته ایم.

تحلیل لثه و روش های درمانی

علل بروز تحلیل لثه

با توجه به بررسی های انجام شده دندانپزشکان به این نتیجه رسیده اند که به صورت میانگین از هر 4 نفر 3 نفر به بیماری های پریودنتال مبتلا می شوند. بروز این بیماری علل مختلفی دارد و همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم یکی از اصلی ترین علل بروز آن عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان است. برخی از دلایل بروز این بیماری شامل موارد زیر می شود:

رعایت نکردن بهداشت

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند بسیاری از بیماری های دندانی و لثه ای را برای فرد به وجود آورد که یکی از خطرناک ترین آنها بیماری تحلیل لثه است.

تغییرات هورمونی

در برخی موارد هورمون های خانم ها دچار تغییر می شوند مانند بارداری. در این شرایط ممکن است فرد دچار التهاب و تحلیل لثه شود.

جمع شدن جرم

هنگامی که به هر دلیلی بر روی دندان ها جرم ها تجمع می کنند بعد از گذشت مدتی این جرم ها سخت می شوند و می توانند باعث بروز بسیاری از بیماری های لثه ای مانند تحلیل لثه شوند.

استعمال دخانیات

سیگار کشیدن باعث بروز برخی بیماری ها در ناحیه دهان و دندان مانند عفونت لثه و تحلیل رفتن لثه می شود.  

عادت اشتباه محکم مسواک زدن برای یک مدت طولانی

از دیگر علل بروز این بیماری اشتباه مسواک زدن است. برخی افراد خیلی محکم و به صورت تهاجمی دندان های خود را مسواک می زنند و به غلط بر این باورند که این روش باعث می شود که دندان های سالم تری داشته باشند اما لازم به ذکر است که مسواک زدن به صورت تهاجمی موجب می شود که سطح رویی دندان ها از بین برود و به ریشه دندان ها آسیب وارد شود.

سابقه خانوادگی

داشتن سابقه این بیماری در افراد خانواده می توانند برای بروز این بیماری موثر باشد.

مصرف برخی دارو ها

برخی داروهای هستند به دلیل مواد ساختاری آن ها می تواند تاثیر منفی بر روی بافت لثه بگذارد و همین موضوع می تواند موجب تحلیل رفتن لثه ها شود. 

بیماری های لثه

این بیماری ها اغلب به دلیل وجود عفونت های باکتریایی به وجود می آید که یکی از عوارضی که می توانند داشته باشند تحلیل رفتن دندان ها است.

از دیگر علل جانبی این بیماری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ابتلا به برخی بیماری ها مانند دیابت
  • ابتلا به بیماری hiv
  • داشتن مداوم استرس و اضطراب

علائم تحلیل لثه

این بیماری دارای علائم مختلفی است که توصیه می شود بلافاصله در صورت مشاهده آن ها به بهترین دندانپزشکی که می شناسید مراجعه کنید. برخی از رایج ترین این علائم عبارت است از:

  • خونریزی در ناحیه لثه پس از مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان
  • تورم لثه ها
  • قرمزی لثه ها
  • بوی بد دهان
  • ایجاد درد در ناحیه لثه و دندان
  • کوچک شدن لثه ها
  • خارج شدن ریشه های دندان از لثه
  • لق شدن دندان ها

عوارض تحلیل لثه

تحلیل لثه از بیماری هایی است که توجه به درمان آن در زمان مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.

عوارض تحلیل لثه

این بیماری دارای عوارض و معایب مخصوص خود است که برخی از مهم ترین و حیاتی ترین آن ها عبارت است از:

  • ظاهر لثه و دندان های فرد تغییر می کند.
  • زیبایی لبخند بیمار کاهش می یابد.
  • از دست دادن دندان ها
  • ایجاد حساسیت دندان ها
  • ایجاد برخی مشکلات در ناحیه ریشه دندان ها
  • کاهش اعتماد به نفس فرد
  • ایجاد مشکل در بلع
  • ایجاد مشکل در تکلم

تشخیص تحلیل لثه

در صورت مشاهده علائم ذکر شده فرد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کند اما لازم به ذکر است که تخشیص دقیق این بیماری توسط دنداپزشک امکان پذیر است. اغلب این بیماری با یک معاینه ساده توسط دندانپزشک تشخیص داده می شود اما گاهی برای اندازه گیری میزان پاکت های دندانی از پروب استفاده می شود.

درمان تحلیل لثه

روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم:

درمان تحلیل لثه

رعایت بهداشت دهان و دندان

این روش درمانی اغلب برای موارد موثر است که در مراحل اولیه این بیماری قرار دارند و می توانند با رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم از پیشروی آن جلوگیری کرد.

جرم گیری دندان

از دیگر روش های درمانی انجام جرم گیری است. با انجام می توان جرم های موجود بر روی دندان ها را از بین برد تا آن ها کمتر بتوانند لثه و ریشه های دندان فرد را از تحت تاثیر قرار دهند.

پیوند استخوان دندان

با انجام پیوند استخوان دندان یا پیوند لثه می توان استخوان های تحلیل رفته یا بافت های لثه را که از بین رفته است را درمان کرد.

محافظ دندان

یکی از عامل های بروز این بیماری دندان قروچه است که می توان با استفاده از محافظ دندان از ساییده شدن دندان ها بر روی هم جلوگیری کرد و در نهایت موجب درمان تحلیل لثه شد.

ایمپلنت دندان

یکی از روش های عالی در موارد پیشرفته بیماری تحلیل لثه و لقی شدید دندانها انجام ایمپلنت دندان است. اما لازم به ذکر است که از این روش درمانی اغلب در مواردی استفاده می شود که این بیماری به میزان زیادی پیشرفت کرده باشد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر محمد نجفی

جراح ومتخصص بیماری های لثه و ایمپلنت های دندانی د‌ارای بورد تخصصی، استادیار دانشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *