[wpseo_breadcrumb]

کیست دندان و علت ایجاد آن

کیست دندان
آنچه می خوانید...

به کیسه هایی که پر از آب است و داخل بافت بدن ایجاد می شود کیست می گویند. اغلب قسمت های مختلف بدن این قابلیت را دارند که کیست در بافت آن ها ایجاد شود و یکی از قسمت های بدن دهان و دندان است که ممکن است دچار کیست شوند. کیست های دندانی اغلب در عکس های رادیوگرافی مشخص می شود به همین خاطر ممکن است خود فرد متوجه آن نشود. در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با علل ایجاد این عارضه و انواع آن اطلاعات کامل تری  در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.

چه چیزی باعث ایجاد این عارضه می شود؟

از مهم ترین علل بروز این عارضه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آسیب دیدن دندان ها: کیست های دندانی اغلب به دلیل آسیبی که به دندان ها وارد می شود به وجود می آیند.
  • پوسیدگی دندان ها: از دیگر علل بروز این کیست ها پوسیدگی و خرابی دندان ها است. هنگامی که دندان ها پوسیده باشند سوراخ هایی بر روی دندان ها ایجاد می شود که همان نقطه می تواند علت اصلی بروز عفونت باشد.
  • تجمع پلاک در داخل دندان ها: تجمع پلاک در داخل دندان ها می تواند یکی از علل بروز کیست های دندانی باشد. همچنین لازم است بدانید که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند باعث به وجود آمدن پلاک های دندانی شوند.

انواع کیست های دندانی

این عارضه انواع مختلفی دارد که برخی از رایج ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:

انواع کیست دندان

این نوع کیست همانطور که از اسم آن پیدا است بر روی لثه افراد ایجاد می شود و بر ساختمان استخوانی دندان ها تاثیری مستقیمی ندارد.

یک کیست لثه در بافت نرم به شکل یک توده کوچک بدون درد دیده می‌شود. که  معمولاً کمتر از 2.5 سانتی‌متر عرض دارد. کیست‌های کوچک بدون درد هستند به طوری که معمولاً تا زمانی که عفونی نشوند دردی ندارند، که این امر سبب می شود به رویش این کیست ها توجهی نشود اما در عکس‌هایی که به وسیله اشعه ایکس گرفته می‌شود به شکل یک نقطه تاریک در لثه دیده می‌شوند. زمانی که کیست بزرگ و عفونی می‌شود، درد می‌گیرد.

کیست پریودنتال اختلالی در لثه می باشد که به دلیل عفونت و باکتری ها و باقی مانده غذا در دهان باعث التهاب و عفونت در لثه و استخوان دندان ها می شود. به عبارتی، هنگامی که پلاک های به وجود آمده به لثه آسیب وارد کند و موجب ساییدگی دندان ها شوند کیست پریودنتال ایجاد می شود. پس از بروز این مشکلات لثه ها دچار پاکت های لثه ای و دندان ها دچار فاصله بین دندانی می شوند که همین موضوع می تواند زمینه بروز آبسه برای فرد را به وجود آورد.

این نوع کیست به عبارتی حائز اهمیت ترین انواع کیست های دهان و دندان می باشد که بسیار شایع است. هنگامی که پالپ دندان ها دچار عفونت می شوند و زمانی که دیگر روش درمانی برای آن وجود ندارد و بیمار مجبور به کشیدن دندان خود می شود این نوع کیست ها به وجود می آیند.

اکثرا این نوع کیست‌ با روش اندودنتیک درمان می‌شود. در این روش درمانی با جراحی کیست پری اپیکال و دسترسی به انتهای عصب، عفونت یا کیست برداشته می‌شود. در صورتی که این نوع درمان موثر نباشد، دندان را کشیده، و محل کیست پری اپیکال را تمیز کرده و با مواد مصنوعی آن را پر می‌کنند.

کیست دنتی ژروس یا همان کیست عقل نهفته اغلب در اطراف دندان های نهفته مانند دندان عقل رشد می کنند. دندان عقل نهفته، مشکلات زیادی را برای فرد به وجود می آورد که کیست دندان عقل نهفته که به آن کیست فولیکولار و یا کیست دنتی ژروس گفته می شود، از مهمترین این مشکلات می باشد.

در برخی مواقع سلول های باقی مانده از جوانه های دندان های در حال رشد سبب ایجاد کیست هایی به نام  کیست های ادنتوژنیک می شود.

این کیست بر اثر التهاب پالپ دندان ناشی از پوسیدگی دندان به‌وجود می‌آید. معمولاً کیست پری‌آپیکال بدون علامت است اما ممکن است با احساس درد همراه باشد هنگامی که نوک ریشه های دندان عفونی شوند این نوع کیست ها به وجود می آیند.

یکی از انواع خاص کیست دندانی کیست کراتوسیست که اغلب پس از درمان به وجود می آید.

این عارضه چه علائمی به همراه دارد؟

از علائم بروز این عارضه عبارتند از:

  • کیست ها بافت نرم و توده ای دارند که اغلب با درد همراه نمی باشند.
  • اغلب کیست ها زیر پوست لب پایین با بر روی لثه ها و یا داخل گونه ها ایجاد می شوند.
  • اغلب کیست ها بدون درد هستند مگر اینکه عفونی شوند.
  • برجستگی استخوان فک
  • لق شدن دندان ها

کیست دندانی و آبسه دندان چه تفاوتی باهم دارند؟

آبسه عفونت موضعی است که با درد و تورم همراه است اما کیسا ها لزوما عفونی نمی باشند و اغلب بدون درد هستند.

عوارض وجود این عارضه

وجود این کیست ها می تواند عوارضی را برای فرد به وجود آورد که در صورت مشاهده هر علائمی فرد باید به بهترین دندانپزشک مراجعه کند. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • امکان عفونی شدن این کیست ها وجود دارد که در صورت عفونی شدن آن ها درد و التهاب زیادی برای فرد به وجود می آید.
  • کیست های می توانند بخشی از بافت لثه شوند که همین موضوع می تواند لثه بیمار را تضعیف کند.
  • این عارضه می تواند به دندان ها فشار وارد کنند که همین موضوع باعث به هم ریختگی فرم دندان ها شود.
  • وجود این عارضه می توانند عملکرد عادی دندان ها را مختل کند.
  • در بعضی مواقع بیمار مجبور به کشیدن دندان های خود می شود.
  • بعضی از بیماری های دندان می توانند از دندان به پوست منتقل شوند.
  • تغییر رنگ دندان ها بر اثر وجود بیماری هایی که در دندان بیمار به وجود آمده است.

پیشگیری از بروز

برای جلوگیری از بروز کیست های دندانی روش های مختلفی وجود دارد که مهم ترین آن ها رعایت بهداشت دهان و دندان است. استفاده از مسواک و نخ دندان می تواند به جلوگیری از بین مشکل جلوگیری کند.

کیست دندانی

چگونگی تشخیص این عارضه

یکی از بهترین روش های تشخیص وجود این عارضه، معاینه توسط بهترین دندانپزشک است. همچنین با استفاده از عکس های رادیوگرافی می توان به وجود این کیست ها پی برد. گاهی ساختار این کیست ها به صورتی است که تنها با انجام سی تی اسکن مشخص می شود.

درمان کیست های دندانی

روش های مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد که بهترین روش توسط دندانپزشک مشخص می شود زیرا او از میزان پیچیدگی کسیت ها بیشتر اطلاع دارد. برخی از روش های درمان این عارضه عبارتند از:

  • تخلیه کیست ها: برخی از این کیست ها ممکن است عفونی باشند که با تخلیه چرک های این کیست ها می توان درد را از بین برد.
  • جراحی: از دیگر روش های درمان این عارضه انجام جراحی است. همچنین لازم است بدانید که جراحی ها هم تحت روش های مختلف انجام می شود که نوع جراحی با توجه به اندازه و محل کیست بستگی دارد.
  • عصب کشی: این روش درمانی برای کیست های پری اپیکال مناسب است زیرا با انجام این روش می توان عفونت هایی که در مغز دندان ها وجود دارد را از بین برد.

سوالات متداول

بیشتر بخوانید => آفت دهان و روش های درمان آن

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر محمد نجفی

جراح ومتخصص بیماری های لثه و ایمپلنت های دندانی د‌ارای بورد تخصصی، استادیار دانشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *