[wpseo_breadcrumb]

انواع ارتودنسی و بهترین نوع آن

انواع-ارتودنسی-دندان
آنچه می خوانید...

ارتودنسی دندان، برای مرتب کردن فرم دندان ها و شکل استخوان فک به کار می رود. ارتودنسی ها دارای دو نوع ثابت و متحرک بوده که هرکدام از آن ها انواع مختلفی دارند. در این مقاله به توضیح درباره ی انواع ارتودنسی می پردازیم، با ما همراه باشید.

انواع-ارتودنسی

ارتودنسی دندان

دندان ها ی به هم ریخته و کج می توانند لبخند و اعتماد به نفس هر فرد را تحت تاثیر قرار دهند. ارتودنسی، ظاهر دندان ها را بهتر کرده و برای سلامت عمومی دندان ها نیز مفید است. این روش با استفاده از  سیم کشی دندان ، براکت ارتودنسی و وسایل دیگری برای وارد کردن فشار مناسب بر دندان ها استفاده می شود. این فشار می تواند دندان ها را صاف کرده و آن ها را د وضعیت ایده آل قرار دهد.

دلیل انجام انواع ارتودنسی چیست؟

یکی از دلایل مهم ارتودنسی قرار گرفتن موقعیت دندان نسبت به یکدیگر برای گاز گرفتن و جویدن است. زمانیکه دندان های بالا و پایین به درستی روی یکدیگر قرار نگیرند ناهنجاری دندان یا مال اکلوژن به وجود می آید که می تواند باعث فرسایش دندان ها شود. همچنین این عارضه سبب گرفتگی عضلات ، شکستگی و ترک خوردگی آن ها می شود.

عواملی مانند، برآمدگی بیش از حد دندان ها، فشرده بودن زیاد دندان ها و مکیدن انگشت دست می تواند بر ناهنجاری دندان موثر باشد. همچنین از دیگر دلایل ارتودنسی می توان به  اصلاح طرح لبخند بیمار و سلامت دندان اشاره کرد.

در برخی موارد در صورتی که بیمار دندان های پیشین بیش از حد جلو آمده داشته باشد یا به اصطلاح اورجت ( نوعی ناهنجاری دندان) داشته باشد، ارتودنسی می تواند راه حل مناسبی باشد.

همچنین برای رفع فاصله ی بین دندانی می توان از ارتودنسی استفاده کرد.

انواع روش های ارتودنسی

با توجه به شدت ناهنجاری و مشکلات دندانی فرد می توان یکی از روش های درمانی زیر را برای رفع ناهنجاری توصیه کرد:

براکت

هدگیر

ارتودنسی متحرک

نگه دارنده ی ارتودنسی یا ریتینر

جراحی

روش-های-ارتودنسی-دندان

در ادامه به توضیح درباره ی هرکدام از انواع روش های ارتودنسی می پردازیم.

براکت

براکت از جمله روش های رایج ارتودنسی می باشد که در آن دندانپزشک متخصص براکت هایی را بر روی دندان چسبانده و سپس به وسیله ی سیم به یکدیگر وصل می کند. این سیم کشی ها به وسیله ی گیره های لاستیکی و یا سیمی در محل خود ثابت می شوند. در این روش ممکن است در ابتدا برای بیمار احساس ناخوشی به دلیل وجود براکت ها در هنگام لبخند زدن و یا هنگامی که لب ها بسته است ایجاد شود. درصورت ایجاد احساس آزردگی هنگام بسته بودن لب می توان از موم های مخصوص براکت استفاده کرد تا دچار خراشیدگی دهان نشوید.

در صورتی که از براکت برای تنظیم فرم دندان ها استفاده شود نباید از خوراکی های سفت استفاده کرد، همچنین باید آن ها را به طور مرتب تمییز کرد تا از بروز پلاک اطراف سیم ها و براکت ها جلوگیری کرد. در صورت بروز این پلاک ها ممکن است بر سطح دندان لکه های قهوه ای ایجاد شود.

براکت ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از: براکت های فلزی، براکت نامرئی، براکت های لینگوال، براکت های رنگی و دیمن.

براکت های فلزی

انواع رایجی هستند که در بیشتر افراد این نوع از براکت ها دیده می شوند. در این مدل از ارتودنسی با براکت ، براکت های کوچک فلزی در جلوی دندان بسته شده و سیم های فلزی این براکت ها را به یکدیگر متصل می کند.

براکت های نامرئی

اما نوع دیگری از ارتودنسی هستند که از جنس سرامیک، پلاستیک و یا هردوی آن ها هستند. این براکت ها دیده نمی شوند اما سیم های وصل شده به آن ها دیده می شود.نکته ی مهم درباره ی این نوع از براکت ها آن است که زودتر از براکت های فلزی می شکنند.

براکت های لینگوال

نوعی از ارتودنسی هستند که منحصر به فرد بوده و در پشت دندان قرار می گیرند. به دلیل آن که در این روش براکت ها و سیم ها در نزدیکی زبان قرار می گیرند به آن ارتودنسی لینگوال گفته می شود.

براکت های رنگی

 به دلیل ویژگی تنوع رنگی در میان نوجوانان بسیار محبوب است و به نوجوانان اجازه می دهد تا براکت با رنگ مورد نظر خود را انتخاب کنند.

براکت های دیمن

نسل نوینی از براکت هاست که  برخلاف ارتودنسی سنتی از براکت هایی با قابلیت باز و بسته شدن کشویی استفاده
شده و به همین دلیل می توان به راحتی اطراف براکت و سیم ها را تمییز کرد.

هدگیر

در این روش از وسیله ای استفاده می شود که دور سر و گردن قرار می گیرد. این وسیله مسیر حرکت دندان و فک افرادی که در حال رشد هستند را اصلاح می کند. انواع مختلفی از هدگیر ها وجود دارد. در اکثر موارد هدگیر در طول شبانه روز مورد استفاده قرار می گیرد.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک با وجود آن که دقت براکت ها را ندارد اما برای حرکت دادن یک یا چند دندان می توان از ان استفاده کرد. این ارتودنسی برای رفع برخی از مشکلات دندانی مورد استفاده قرار کرفته و می توان آن را با براکت ها و یا هنگام برداشتن براکت ها جهت تاثیر گذاری بیشتر استفاده کرد. استفاده از این نوع از ارتودنسی عوارض جانبی ندارد اما باید با دقت زیاد و به طور منظم تمییز شود تا باعث ایجاد پلاک دندان نشود.

نگه دارنده یا ریتینر

هنگامی که ارتودنسی برداشته می شود از یک نگه دارنده در پشت دندان ها استفاده می شود. این نگه دارنده ها انواع ثابت و متحرک داشته و استفاده از آن ها می تواند شبانه روزی و یا چند ساعت در روز باشند.

عمل جراحی دهان و دندان

در صورتی که بهم ریختگی دندان ناشی از قرار گرفتن یک یا چند دندان در وضعیت نامناسب باشد ممکن است کشیدن دندان ها و جراحی لثه ضروری باشد. در برخی موارد برای تنظیم موقعیت های دندان نسبت به یکدیگر بعد از کشیدن دندان نیاز به ارتونسی می باشد.

فواید انواع ارتودنسی

عملکرد بالا و تاثیر گذاری دقیق

مناسب بودن برای تمام سنین

مناسب برای انواع ناهنجاری های فکی و نامرتبی های دندانی

در این درمان، نیازی به همکاری بیمار نبوده و درمان خود به خود انجام می شود.

هزینه ی ارتودنسی

با توجه به شرایط بیمار، وضعیت قرارگیری دندان ها به یکدیگر، نوع ناهنجاری دندان و… نمی توان قیمت دقیق را به طور واضح و مشخص اعلام کرد. بنابراین در ابتدا احتیاج به معاینه ی یک پزشک متخصص برای تعیین هزینه ارتودنسی می باشد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر محمد نجفی

جراح ومتخصص بیماری های لثه و ایمپلنت های دندانی د‌ارای بورد تخصصی، استادیار دانشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *